כניסת עו"ד    רישום עו"ד

אשף המשפט אשף המשפט
"כל הנושאים בלחיצה אחת"
המתן בבקשה

השימוש ב-Screen shots או ב-Thumbnails- האם מפר את זכויות היוצרים


עורכי דין - מידע משפטי: משפט מסחרי , משפט ואינטרנט - משפט מסחרי

שלח שאלתך לכותב המאמר
שלח שאלה בנושא לעורך דין
יש בתמונה שמונה עיגולים
השימוש ב-Screen shots או ב-Thumbnails- האם מפר את זכויות היוצרים
מאת: עו"ד יורם ליכטנשטיין
השימוש ב-Screen shots או ב-Thumbnails- האם מפר את זכויות היוצרים

מאת עו"ד יורם ליכטנשטיין


האם אני יכול באתר האינטרנט שלי לקשר לאתר באמצעות הצבת תמונת מסך שלו?

האם אני יכול באתר שלי להמליץ על ספרים, תוכנות או משחקים באמצעות הצגת תמונת מסך מוקטנת שלהם?

המראה החיצוני של כל יצירה, יהא זה אתר אינטרנט, תוכנה, ספר, משחק, סרטון וכדומה, מוגן בזכות יוצרים על פי חוק.

שימוש ביצירה המוגנת בזכות יוצרים (וכמעט כל יצירה מוגנת בזכות יוצרים, אלא אם חלף זמן רב מאז מות היוצר או אם ויתר היוצר מראש על זכותו) בלא קבלת אישורו של היוצר מראש מהווה הפרה של זכות היוצרים.

גם אם השימוש אינו בכל היצירה (אלא רק בחלק מהותי ממנה) פעמים רבות יחשב הדבר כהפרת זכות היוצרים.

אלא שחוק זכויות יוצרים (מ-1911) קובע מספר חריגים המאפשרים לעשות שימוש ביצירה המוגנת בזכות יוצרים מבלי שהשימוש יחשב כהפרת הזכויות.

למשל – "טיפול הוגן ביצירה ... לשם ביקורת או סקירה" אינו מהווה (על פי סעיף 2(1)(1) לחוק) משום הפרת זכות יוצרים. כלומר בדרך כלל אתר ביקורות סרטים, למשל, המציג צילומים מהסרטים עצמם לצידן של ביקורות סרטים, לא יחשב בדרך כלל כמפר זכויות, על אף שהוא עושה שימוש ביצירה.

עניין דומה התעורר בעבר בארה"ב בפרשת Kelly v. Ariba Soft, Corp., אם כי עלינו לזכור שהדין האמריקאי אינו בהכרח זהה לדין הישראלי, ועניין זה מובא לשם הדוגמא בלבד.

אריבא סופט – הציעה לגולשיה להיעזר במנוע חיפוש משולב בתמונות. כלומר, הגולש מקליד שאילתת חיפוש רגילה והתשובות הופיעו באתר באמצעות תמונות מסך ממוזערות (Thumbnails). בית המשפט האמריקאי קבע שהשימוש בתמונות ממוזערות במנוע החיפוש אינו מפר את זכויות היוצרים של היוצר המקורי שכן השימוש המסחרי הישיר בתמונות הממוזערות היה משני ולא ישיר. הצגת התמונות בגודל ממוזער הובילה את בית המשפט לסבור שלא בוצעה העתקה מהותית דיה כדי להוות הפרת זכות יוצרים.
בית המשפט אף העיר, כי השימוש בתמונה במסגרת קטלוג לא רק שלא פגע כלכלית בבעל זכויות היוצרים אלא אף הגדיל את חשיפתו המסחרית.

מכאן עולה, כי שימוש סביר אף בתמונות (ממוזערות ושאינן ממוזערות) עלול במקרים מסויימים להוות שימוש מותר שאינו מפר זכות יוצרים ועמדת פסק הדין יכולה להנחות אותנו לכיוונים מסויימים. לדוגמא, ניתן לעשות שימוש צילומי מסך באתרי ביקורות, אתרי חיפוש ועוד, בכפוף לתנאים שונים.

עם זאת, יש לבדוק כל מקרה לגופו ולהזהר ביותר, שכן במידה ויופרו זכויות היוצרים הרי לבעל הזכויות קיימות סנקציות בעלות תוקף כנגד המפר.

הערה :
האמור לעיל אינו בא להחליף חוות דעת ספציפית והינו תיאור כללי בלבד. יתכן שהאמור לעיל לא יהיה מדוייק לכל מקרה ומקרה ועל כן אין להסתמך על האמור לעיל אלא יש לפנות לייעוץ משפטי מדוייק וממוקד.
הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
עורכי דין
  • מידע משפטי - מאמרים טיפים וחדשות
  • תנאי שימוש
  • הצהרת נגישות
  • יצירת קשר
  • אינסטגרם      אינסטגרם
    © כל הזכויות שמורות מערכת מידע משפטי - law-info
    אל ראש הדף