כניסת עו"ד    רישום עו"ד

אשף המשפט אשף המשפט
"כל הנושאים בלחיצה אחת"
המתן בבקשה

דיני מכרזים - יותר קל להתאגד כחברה והאם הוותק האישי יכול להיזקף לחברה


עורכי דין - מידע משפטי: משפט מסחרי ו/או דיני חברות , משפט מנהלי - דיני מכרזים - משפט מסחרי - דיני חברות - חברה בע"מ - התאגדות - הרמת מסך - זקיפת וותק אישי לחברה - דרישות מכרז


חדשות טובות לכל מי שמשתתף במכרזים ועשה או שוקל לעשות שינויים בצורת ההתאגדות שלו...


שלח שאלתך לכותב המאמר
שלח שאלה בנושא לעורך דין
יש בתמונה שיבעה עיגולים
דיני מכרזים - יותר קל להתאגד כחברה והאם הוותק האישי יכול להיזקף לחברה
מאת: עו"ד אהוד גרא

חדשות טובות לכל מי שמשתתף במכרזים ועשה או שוקל לעשות שינויים בצורת ההתאגדות שלו.

כידוע, רבים החלו את דרכם כעסק קטן, שאינו מאוגד בחברה או בשותפות רשומה, אלא מה שנקרא 'עוסק מורשה'. לאחר זמן, העסק מתפתח, ונשקל לאגד אותו בחברה. להתאגדות בצורת חברה יש הרבה יתרונות, ועתה, משהעלו בצורה כל כך רבה את הבסיס לחישוב דמי הביטוח הלאומי, התאגדות כחברה של כל מי שמרוויח מעל 30,000 ₪ לחודש מומלצת על ידי רואי חשבון רבים. עם זאת, מנקודת הראות של השתתפות במכרזים, היה להתאגדות חסרון. כידוע, חברה היא אישיות משפטית נפרדת ושונה ממי שייסד אותה, או מנהל אותה או מחזיק במניותיה.
כאשר חברה ניגשת למכרז, היא הגורם המשתתף והמציע ולא הבעלים שלה. אם פעם היה ניגש למכרז הקבלן בעצמו [כ'עוסק מורשה'], הרי עכשיו, אם הוא ייסד חברה היא זו שתשתתף המכרז, ואם תזכה, תתקשר בחוזה עם המזמין, ולא הוא.

הבעיה שעלולה להתעורר בועדת המכרזים או בבית המשפט, וקרוב לודאי שכך יקרה , היא שכל הוותק והניסיון שהקבלן צבר, 3 או 5 או 15 שנים, לפני שהחברה נוסדה, מיוחסים לו אישית, ולא לחברה, החדשה יחסית. אם ייגש הוא למכרז, מה יעשה עם החברה? ואם תיגש החברה למכרז, מאין יבואו לה הוותק והניסיון?

בפרשה שנדונה לאחרונה בבית המשפט לעניינים מנהליים בירושלים [כב' הש' נאוה בן אור בעת"מ (י-ם) 45909-05-10), הוגשה עתירה לפסילתה על הסף של חברה לשימור ושיחזור באתרים ארכיאולוגים, שזכתה במכרז, אך הוותק והניסיון שנדרשו בתנאי הסף של המכרז ואפילו רישיון הקבלן התקיימו אצל מייסד החברה ולא אצלה. ועדת המכרזים 'הרימה את המסך' ויחסה את מה שהתקיים אצל האיש לחברה שייסד, וזיכתה אותה במכרז. העותרת עתרה נגד החלטתה זו של ועדת המכרזים, בטענה שהזוכה אינה מקיימת את התנאים המוקדמים בעצמה.

הכלל בעניין זה הוא שאין להרים את המסך, ושעל התנאים המוקדמים להתקיים אצל המשתתף עצמו [עע"מ 5949/07].
עם זאת, בית המשפט פסק שכלל זה אינו חל תמיד, וכי בנסיבות מסוימות ניתן להרים את המסך. במקרה שלפניו פסק בית המשפט המחוזי, בסטייה מהכלל שאושר בבית המשפט העליון, כי "רשאית הייתה ועדת המכרזים להגיע למסקנה כי החברה הזוכה זהה במהותה לאבנר גלעד האיש, שכן כל שארע הוא שאותו אבנר גלעד על צוות עובדיו שינה את המסגרת המשפטית של פעילותו, ומעוסק מורשה הפך לחברה בע"מ.
מכאן, שהניסיון הנדרש, כמו גם הסיווג הקבלני המתאים מצויים בידי החברה". עד כאן פסק הדין. עם זאת מומלץ, לכל מי ששוקלים להתאגד, מטעמי מס או טעם אחר, להתייעץ קודם לכן עם רואה החשבון שלהם ועם עורך דין שבקיא בתחום.
הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
עורכי דין
  • מידע משפטי - מאמרים טיפים וחדשות
  • תנאי שימוש
  • הצהרת נגישות
  • יצירת קשר
  • אינסטגרם      אינסטגרם
    © כל הזכויות שמורות מערכת מידע משפטי - law-info
    אל ראש הדף