כניסת עו"ד    רישום עו"ד

אשף המשפט אשף המשפט
"כל הנושאים בלחיצה אחת"
המתן בבקשה

צוואה הדדית – כך תוודאו שהמאהבת לא תקבל שקל....


עורכי דין - מידע משפטי: דיני משפחה - צוואה הדדית - דיני צוואות - צוואה - דיני משפחה - בן זוג - מאהב - מאהבת -


הפתרון לשליטה הדדית ברכוש המשפחתי והעברתו לדורות הבאים מצוי בצוואה ההדדית


שלח שאלתך לכותב המאמר
שלח שאלה בנושא לעורך דין
יש בתמונה שיבעה עיגולים
צוואה הדדית כך תוודא\י שהמאהב\ת לא מקבל\ת שקל....
מאת: עו"ד גבי מיכאלי


כללי
הרבה בני זוג מבקשים דרך לוודא ולשלוט ברכושם גם לאחר פטירתם . זה נשמע קשה אבל בפועל אפשרי באמצעות הצוואה ההדדית.
החשש של חלק מהזוגות הוא כי לאחר פטירת בן הזוג הראשון והעברת חלקו ברכוש לבן
הזוג הנותר בחיים – בן הזוג הנותר בחיים עלול להוריש את כל רכושו לבן\בת זוג חדש\ה.

הפתרון לשליטה הדדית ברכוש המשפחתי והעברתו לדורות הבאים מצוי בצוואה ההדדית: דהיינו צוואה משותפת של שני בני הזוג כאשר הם "מבטיחים" אחד לשני כי לאחר פטירת שניהם, יועברו יתרות נכסיהם בדרך כלל לילדיהם המשותפים או ליורש מוסכם אחר המוסכם על שניהם.


    
התיקון לחוק
נושא הצוואה ההדדית לא היה מוסדר בחוק וקיבל פרשנות משפטית שונה במקרים שונים ועל ידי בתי משפט שונים על מנת לנסות ולהבטיח לבני הזוג שרוצים בכך כי:"המאהב\ת\חבר\ה לא י\תקבל שקל..."
תוקן חוק הירושה ,התשכ"ה-1965. (להלן:"חוק הירושה").

ביום 1.8.05 התקבל בכנסת תיקון מספר 12 לחוק הירושה אשר הוסיף לחוק את סעיף 8א' המסדיר את נושא הצוואות ההדדיות. במקביל לסעיף 8א' נקבע, כי הוראות תיקון 12 לחוק הירושה, לעניין צוואות הדדיות לא יחולו באופן רטרואקטיבי לגבי צוואות שנערכו לפני שנכנס התיקון לתוקף ולמעשה כל מי שרוצה שהתיקון יחול על צוואתו, צריך לערוך צוואה חדשה.

סעיף 8א' מגדיר "צוואות הדדיות" כצוואות הנערכות מתוך הסתמכות של בן הזוג האחד על צוואת בן הזוג האחר. צוואות אלה יכולות להיעשות בין אם הזוכה (יורש עתידי) על פי כל אחת מהצוואות הוא בן זוג ובין אם הוא צד ג', ניתן לערוך צוואות הדדיות במסמך אחד או בשני מסמכים נפרדים, ובלבד ששני המסמכים נערכו באותה העת.

בניגוד לצוואות רגילות, בהן קיים החופש לצוות לפי רצון המצווה בכל עת, והמצווה רשאי לשנות את צוואתו בכל עת שיחפוץ, עריכת צוואה הדדית מזמינה, כמעט באופן בלתי נמנע, מעורבות עמוקה של שני המצווים, כל אחד בצוואת רעהו.
העיקרון אשר עומד בבסיס הצוואה ההדדית הוא שקיימת הסתמכות של כל אחד מהמצווים על משנהו, שהצוואה שנחתמה על ידם במשותף שרירה וקיימת ולא תשונה ללא ידיעת הצד השני.

השימוש בצוואה הדדית מבטיח לבני הזוג שקט נפשי תוך שהם מסתמכים על עקרון ההדדיות בכך שהוראות הצוואה יחייבו את שני בני הזוג כאחד, והצוואה לא תשונה ללא ידיעת הצד השני או לאחר פטירתו של הצד השני.

          
סעיף 8א' (ב) לחוק הירושה, קובע הסדרים המגבילים את יכולת חזרתו של מצווה   בצוואה הדדית ומתנה חזרה כזו בתנאים שונים. על פי התיקון, ככל שנערכו צוואות הדדיות על ידי בני זוג ניתן לבטלן או לשנותן רק בתנאים מסוימים.


    
אם הביטול נעשה בחיי בני הזוג, ביטול צוואה הדדית יעשה בכפוף לכך כי המבקש
לבטל את הצוואה יודיע על רצונו בכתב לבן זוגו וכתוצאה מכך הצוואות ההדדיות מתבטלות בו זמנית באופן אוטומטילהבטחת האמור נדרשת מסירה בפועל של ההודעה ולא ניתן להסתפק במשלוח ההודעה בכתב.

ביטול צוואה הדדית לאחר פטירת אחד מבני הזוג, מותנה בכך שאם העיזבון עדיין לא
חולק – בן הזוג שנותר יסתלק מכל טובת הנאה שהוא עתיד לקבלה על פי צוואתו של בן הזוג שנפטר. במידה והעיזבון כבר חולק, על המצווה שביטל את צוואתו להשיב לעיזבון את הרכוש שירש על פי הצוואה ההדדית מעיזבון בן הזוג שנפטר, במידה ואין ביכולתו להשיב בדיוק את שקיבל, חלה עליו חובה להשיב את שוויו של החלק בעיזבון שירש.
    

    
כאמור, תיקון החוק פותר את בעיית "המאהב\ת" לאחר פטירת אחד מבני הזוג אבל
    
משאיר סוגיות רבות אחרות עליהן נכתוב במאמרים הבאים.


במקרה שיש לכם צוואה הדדית קודמת (לפני התיקון לחוק) או ברצונכם להבטיח כי המאהב\ת \ חבר\ה לא י\תיקח דבר, עליכם לערוך צוואה הדדית חדשה ומתאימה.

הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
עורכי דין
  • מידע משפטי - מאמרים טיפים וחדשות
  • תנאי שימוש
  • הצהרת נגישות
  • יצירת קשר
  • אינסטגרם      אינסטגרם
    © כל הזכויות שמורות מערכת מידע משפטי - law-info
    אל ראש הדף