כניסת עו"ד    רישום עו"ד

אשף המשפט אשף המשפט
"כל הנושאים בלחיצה אחת"
המתן בבקשה

הסכם גירושין - כל שחשוב לדעת


עורכי דין - מידע משפטי: דיני משפחה - דיני משפחה - גירושין - הסכם גירושין - גישור - תנאי הסכם גירושין - סופיות הסכם גירושין - הסכמים משפחה


הסכם גירושין טומן בחובו התייחסות למספר נושאים מהותיים: משמורת ילדים, הסדרי ראיה, מזונות, וכו'.

מחלקת גירושין ראו גם מחלקת גירושין - מידע משפטי מקיף בתחום הגירושין והמשפחה : ייעוץ אישי בסוגיות הקשורות לגירושין, עורכי דין גירושין, גישור גירושין, מאמרים וטיפים בתחום הגירושין ועוד...


שלח שאלתך לכותב המאמר
שלח שאלה בנושא לעורך דין
יש בתמונה שני עיגולים
הסכם גירושין - כל שחשוב לדעת
מאת: עורכת דין אביטל רבינוביץ



כאשר עסקינן בבני זוג,אשר נשאו כדמו"י,ולאחר זמן מה הגיעו לכלל החלטה, כי מוטב להיפרד, הרי שהדבר נעשה באמצעות הסכם גירושין אליו מגיעים הצדדים,לעתים ביוזמתם ולעיתים ביוזמת בימ"ש או ביה"ד הרבני או אף במסגרת הליך גישור המתנהל מחוץ לכותלי בית המשפט.

הסכם גירושין
הסכם גירושין טומן בחובו התייחסות למספר נושאים מהותיים.

משמורת הקטין
חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות ,התשכ"ד-1962 קובע,כי שני ההורים גם יחד הינם אפוטרופוסים הטבעיים של הקטין-ללא קשר לעובדה בידי מי מוחזק הקטין הלכה למעשה.
במסגרת הסכם הגירושין על ההורים להחליט במשמורתו של מי יהיה הילד,כלומר מהו ההורה אצלו יתגורר הילד לאחר הפירוד בין ההורים.

יצויין,כי אפוטרופסות ההורים כוללת הן את החובה והן את הזכות לדאוג לצרכיו הכוללים של הקטין החל מחינוך,בריאות וכלה בענייניו הפיננסיים והאחרים. הורים החיים בנפרד זכאים להסכים ביניהם מי יהיה ההורה המשמורן ומי יהיה זכאי להסדרי ראיה.

הסדרי ראיה/זכויות בקור
העיקרון המנחה, בעניין זה הינו -טובת הילד.
עקרון טובת הילד,דורש זכויות מגע עם ההורה הלא משמורן,ומשכך חלה על ההורה המשמורן לאפשר את הסדרי הראייה,בהתחשב בסדר יומו של הקטין ובאילוצים הקיימים.
חשוב לציין,כי ככל שההורה בעל זכות הביקור (ההורה הלא משמורן),משקיע בקשר -אם על-ידי בלויים משותפים, השתתפות באירועים מרכזיים בחיי הילד,יצירת קשר טלפוני,התעניינות בקטין ובנעשה עימו בביה"ס ובחברה - כך מתהדק הקשר ויוצר פיצוי לחסך.
כאשר חלוקת מועדי הביקור שווה,פחות או יותר, אצל כל אחד מההורים, מדובר למעשה על משמורת משותפת.
מחקרים הראו,כי ישנם היבטים חיוביים ושליליים,למשמורת משותפת,וכי יש לבחון כל מקרה לגופו טרם קבלת החלטה בעניין .
על קצה המזלג,ניתן לומר כי היתרונות הבולטים הינם;תרומה שווה של ההורים בגדול הקטינים ועיצובם, חשיפה זהה לדמות גבר ואישה,העדר תחושת אובדן הקיימת,לעיתים אצל קטינים שחוו פרידה וכו'.
לעומת זאת,ניתן לומר,כי החיסרון הבולט בהסדר זה, בהשוואה למשמורת בידי הורה אחד,הינו קונפליקט נאמנות בעוצמה רבה יותר עבור הקטינים.

דמי מזונות
בהסכם הגירושין,ישנו הסדר מפורט ביחס למזונות הקטינים ולצרכיו השונים.
מזונות הילד כוללים את כלל ההוצאות בגין גידול הילד,הכוללים;מזון,בגוד,הנעלה חינוך הוצאות רפואיות ,פנאי ובלויים,הוצאות מדור ואחזקת בית-המחושבות באופן יחסי.
על פי הדין,במקרה של ילדים יהודים,חל הדין הדתי, הווה אומר, על האב לשאת בכל צרכי הילד עד גיל 6 שנים,ומגיל זה ועד גיל 15 שנים על האב לשאת בצרכיו ההכרחיים של הילד.

צרכים הכרחיים-מהם?
"צרכים הכרחיים הוגדרו ע"י בימ"ש כמזון,בגוד והנעלה.
בנוסף,הוכרו כ"צרכים הכרחיים"- חלקם של הילדים בשכ"ד ובהוצאות הבית,וצרכים הכרחיים מינימאליים של הילד הספציפי כגון הוצאות רפואיות חריגות של אותו ילד. לגבי הוצאות שמעל המינימום ההכרחי ,המוגדר כ"צרכים הכרחיים" ,על האב והאם בצוותא חדא, להשתתף בהם לפי מידת יכולתם.
באשר לילד מעל גיל 15 ועד גיל 18 – החיוב במזונותיו מוטל באופן שווה על שני ההורים. יצויין, כי קיימת הנחה בדבר תלותם של ילדים בהוריהם מגיל 18 ועד סיום שירותם הצבאי ,ועל כן מקובל, כי משולמים מזונות לילדים עד לסיום שירותם הצבאי (שרות חובה) ,בשיעור של 1/3 מסכום המזונות המלא ששולם ערב הגיוס לצה"ל.

תוקף של פסק דין
הסכמים מעין אלו ,לא די שהוסכמו ואושרו בין הצדדים, אלא יש צורך לאשרם בבהמ"ש לענייני משפחה,או בביה"ד הרבני, אשר בוחנים את הוראות ההסכם,את הסכמות הצדדים ואת טובת הקטינים,ומעניקים להסכם תוקף של פסק דין.
חשוב להדגיש, כי אשור ביהמ"ש ונתינת תוקף של פסק דין,איננו דבר פורמאלי גרידא. אשור ביהמ"ש מהווה את "השיניים" להסכם על ידי כך,שהוא,מאפשר לצדדים או למי מהם לאכוף את ההסכם בשעת הצורך,ולהפעילו,באמצעות לשכת ההוצל"פ עם כל הכלים המשפטיים,אשר מעניקים לנו חוק ההוצאה לפועל והתקנות שהותקנו מכוח החוק .

סופיות ההסכם
יש חשיבות לכך, כי הסכם יהיה סופי ובלתי ניתן לפתיחה מחדש, בכדי למנוע עינוי דין של הצדדים,ובכדי להעניק למערכת ,אשר ידעה זעזועים –יציבות.
יחד עם זאת ישנם שני נושאים בהסכם ,אשר מעתם טיבם וטבעם הינם נושאים דינאמיים העתידים להשתנות במהלך תקופת חיותו של ההסכם.
הסכם מזונות ומשמורת ואף פסק דין למזונות ולמשמורת ,יכולים להשתנות ,כאשר חל שינוי נסיבות מהותי.
יחד עם זאת, יצוין כי בהמ"ש נוטים פחות לקבל תביעות של הקטנת מזונות מאשר תביעות להגדלתם עקב שינוי נסיבות מהותי, והדגש הוא על המילה מהותי.

נטל הראיה
הנטל להוכיח, כי חל שינוי מהותי בנסיבות, מוטל על שכם העותר לשינוי המזונות, דהיינו התובע.
לצורך כך, על התובע להוכיח את המצב ששרר בעבר ואת המצב ששרר ביום הגשת התביעה .
יודגש, כי ביהמ"ש בדונו בתביעה לשינוי שעור דמי המזונות, אינו פועל ב"חלל הריק", שבו הכול פתוח לבדיקה, ואינו בוחן את נושא המזונות מחדש. לפיכך, אפילו יגיע בית המשפט למסקנה, כי, אם היה נדרש היום לקביעת מזונות הילדים, בנסיבות דומות, היה פוסק סכום מזונות שונה, הרי, למרות זאת, לא יחול שינוי בדמי המזונות אשר נקבעו על ידי בית המשפט בהליך קודם או בהסכם בין הצדדים, אלא אם וככל שהוכח שינוי נסיבות מהותי כאמור.


רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו.
הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
עורכי דין
  • מידע משפטי - מאמרים טיפים וחדשות
  • תנאי שימוש
  • הצהרת נגישות
  • יצירת קשר
  • אינסטגרם      אינסטגרם
    © כל הזכויות שמורות מערכת מידע משפטי - law-info
    אל ראש הדף