כניסת עו"ד    רישום עו"ד

אשף המשפט אשף המשפט
"כל הנושאים בלחיצה אחת"
המתן בבקשה

דיני מכרזים ציבוריים- ביטול החלטה של וועדת המכרזים


עורכי דין - מידע משפטי: , משפט מנהלי, משפט מסחרי ו/או דיני חברות - דיני מכרזים - משפט מנהלי - משפט מסחרי - דיני חברות ציבוריות - מכרז ממשלתי - וועדת המכרזים - בג"צ - בית משפט לעניינים מנהליים - מינהל ציבורי -אמות מידה


כיצד לגרום לביטולה של החלטת וועדת מכרזים של גוף ממשלתי גדול, אשר לא בחרה בחברה מסויימת לבצע עבודות קבלניות בהיקף גדול, והעדיפה על פניו קבלן קטן ובלתי מנוסה...


שלח שאלתך לכותב המאמר
שלח שאלה בנושא לעורך דין
יש בתמונה ארבעה עיגולים
דיני מכרזים ציבוריים- ביטול החלטה של וועדת המכרזים
מאת: עו"ד אהוד גרא

המשימה שהלקוח התובעני שלי הציג בפני הייתה קשה. לגרום לביטולה של החלטת וועדת מכרזים של גוף ממשלתי גדול, אשר לא בחרה בחברה שלו לבצע עבודות קבלניות בהיקף גדול, והעדיפה על פניו קבלן קטן ובלתי מנוסה. עוד בטרם שקבלה החלטה, פנה הלקוח שלי, על דעתי, ישירות במכתב אל וועדת המכרזים, והעמיד אותה על חוסר הניסיון של הקבלן, אך ללא הועיל. הצעת הקבלן, חברה קטנה ולא מוכרת, הייתה זולה יותר,  ב-2.5% בלבד, מהצעת הלקוח שלי, אחת החברות הגדולות בתחומה. זה הספיק לועדת המכרזים למסור את העבודה לקבלן. במכרז השתתפו עוד חמישה מציעים שהצעותיהם היו יותר יקרות. זה המצב העובדתי שהייתי צריך להתמודד איתו.

יש לזכור, כי אנו פועלים במציאות 'עויינת' או לפחות 'לעומתית'. בתחום המשפט המנהלי יש חזקה של 'תקינות פעולת המינהל הציבורי'. כלומר, לא וועדת המכרזים צריכה להוכיח שהיא פעלה כדין. חזקה שפעולתה הייתה תקינה. על מי שחולק על כך להוכיח שהיא פעלה שלא כדין. זאת ועוד,

הלכה פסוקה היא, שבית המשפט לא שם עצמו בנעליה של וועדת המכרזים. וועדת המכרזים יש לה שיקול דעת, וכל עוד החלטתה לא מונעת משיקולים פסולים והיא נמצאת ב'מתחם הסבירות', בית המשפט לא ייכנס בנעליה, לא יחליף את שיקול הדעת שלה בשלו, ולא יחליט במקומה. בית המשפט הגדיר את תפקידו לבדוק את התנהלותה של וועדת המכרזים, ואם מצא שהיא נמצאת במתחם הסבירות, הוא לא יתערב בהחלטה שקיבלה, גם אם הוא היה מקבל באותו מקרה החלטה.

תקיפת החלטת וועדת המכרזים נעשתה על ידי בשני ראשים. האחד, להצביע על פגמים בניסיונו של הקבלן, כאלה אשר מערערים את עמידתו בתנאי של ניסיון מוקדם. בית המשפט רואה מהפרוטוקולים של וועדת המכרזים שהאישורים וההמלצות היו לפני וועדת המכרזים. הוא מניח שהיא בדקה אותם. הוא מניח שיש לעורך המכרז אינטרס לבחור במציע כשיר, מבחינת ניסיונו, ומשאיר בידו את שיקול הדעת לאשר אותו. בסעיף, כפי שציינתי, היה הקבלן זול מעט יותר מהלקוח שלי. הדין [והצדק], לדעתי, היה עם הלקוח שלי, אבל הסיכוי שבית המשפט יתערב, לא היה גדול. היה דרוש לי טיעון חזק יותר.

בדיקה של תנאי המכרז העלתה כי הישועה עשויה לבוא ממקום בלתי צפוי. 'גיליתי' שבאותו מכרז נקבעו אמות מידה לבחירת הזוכה בו. אמות המידה התייחסו למכלול ההיבטים של המציע, ניסיון קודם, ציוד, אמינות פיננסית, יכולת מקצועית וגם מחיר. תקנות חובת המכרזים קובעות שבמכרז שאין בו אמות מידה יש לבחור, מלבד במקרים חריגים שהנימוקים לכך יפורטו בהחלטת וועדת המכרזים, בהצעה הזולה ביותר. לעומת זאת, במכרז שנקבעו בו אמות מידה, יש להשוות בין כל המציעים, לפי אמות המידה, ולבחור בהצעה שמביאה לעורך המכרז את מירב היתרונות, ולא בהצעה הזולה ביותר. הדבר אף נכתב בין תנאי המכרז.

במקרה שלי, ועדת המכרזים כלל לא ערכה השוואה בין המציעים השונים, שבעה במספר. היא נטלה את ההצעה הזולה ביותר, 'בדקה' את העמידה של המציע בתנאי הסף, ובחרה בו כזוכה. הפגם בהתנהלות הוועדה לא היה בתוצאה אלא בדרך, באי-עריכת השוואה בין כל המציעים שעמדו בתנאי הסף. הסיכוי שבית המשפט יתערב במקרה כזה הוא גבוה. התנהלות וועדת המכרזים הייתה, לכאורה, בניגוד לתנאי המכרז ולתקנות, אין לוועדת המכרזים שיקול דעת לעשות כן.

מסקנה: גם אם לא זכיתם במכרז, אל תתעצלו, פנו אל עורך דין שמתמצא במכרזים שיבדוק אם אמנם אלו הם פני הדברים, או שניתן להפוך את ההחלטה בשל פגמים שנפלו בתהליך, או לבטל אותה.


הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
עורכי דין
  • מידע משפטי - מאמרים טיפים וחדשות
  • תנאי שימוש
  • הצהרת נגישות
  • יצירת קשר
  • אינסטגרם      אינסטגרם
    © כל הזכויות שמורות מערכת מידע משפטי - law-info
    אל ראש הדף