כניסת עו"ד    רישום עו"ד

אשף המשפט אשף המשפט
"כל הנושאים בלחיצה אחת"
המתן בבקשה

שימוע לפני הגשת כתב אישום – חשיבות, משמעות ודרכי פעולה


עורכי דין - מידע משפטי: פלילי - פלילי - שימוע לנאשם - זכות השימוע - עבירת פשע - חקירה - משטרת ישראל - פרקליטות - חומר חקירה -בקשה בכתב - ראיה - פלילים - דיני ראיות


חשוד רשאי לפנות לרשות בבקשה מנומקת בכתב ...


שלח שאלתך לכותב המאמר
שלח שאלה בנושא לעורך דין
יש בתמונה שמונה עיגולים
שימוע לפני הגשת כתב אישום חשיבות, משמעות ודרכי פעולה
מאת: עו"ד שולמית קהלת אורן

סעיף 60א לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], התשמ"ב-1982 מעניק לחשוד בעבירה מסוג פשע זכות לשימוע.

לפיכך, הרשות החוקרת מחויבת  על-פי חוק לשלוח לחשוד הודעה על זכותו לשימוע בטרם ההחלטה האם להגיש נגדו כתב אישום.

על אף השימוש במונח "שימוע", החוק קובע כי חשוד רשאי לפנות לרשות בבקשה מנומקת בכתב התובעת תוך 30 יום מקבלת ההודעה ואין המדובר בפגישה בין החשוד לבין גורמי התביעה.

למימוש זכות השימוע בכתב יש משמעות משפטית-ראייתית המחייבת נקיטת זהירות, שכן תוכן הפנייה בכתב יכול להיזקף, בין היתר, לחובתו של החשוד ולשמש את הרשות התובעת כראייה נוספת התומכת בהחלטה להגיש נגדו כתב אישום.

במילים אחרות, שימוש בזכות לשימוע צריך להיעשות באופן משפטי, מקצועי ומדויק, שאם לא כן, הנזק שעלול להיגרם לאדם יעלה על התועלת וכיוון שהמדובר בפלילים יש לנהוג במשנה זהירות.

אחד האמצעים העיקריים שיבטיחו שימוש יעיל בזכות לשימוע הוא לבקש מהרשות התובעת את ליבת חומר החקירה
בטרם הפנייה אליה בכתב.

בהקשר זה, הנחיות היועץ המשפטי לממשלה קובעות כי יש לאפשר לחשוד או בא כוחו לעיין בעיקר חומר הראיות שבידי התביעה לקראת השימוע – בכפוף לשיקול דעתה של הרשות התובעת.

לאחרונה דן בג"ץ בשאלת היקף החומר הראייתי שיש לחשוף בפני חשוד בכדי שיוכל לממש זכותו לפי סעיף 60א האמור והשופט רובינשטיין קבע את הכללים, כדלקמן:

  1. 1.הזכות לשימוע לא מקנה לחשוד זכות לעיין בטיוטת כתב האישום.
  1. 2.כדי לקיים שימוע יעיל וראוי לשמו, מן הראוי שהחשוד יידע בפירוט, ככל שניתן, מול אילו אישומים הוא ניצב ובגין אילו עובדות.
  1. 3.היקף המידע וההחלטה האם המקרה מצדיק או מאפשר העברת כתב אישום – ייקבעו בכל מקרה לפי נסיבותיו.
  1. 4.מבלי לקבוע באופן חד משמעי - אם קיימת טיוטת כתב אישום ואין טעם מיוחד כנגד, ראוי כי התביעה תשקול העברתה לחשוד.
לסיכום, קובע השופט, כי בדרך כלל מספיק שהתביעה תשלח לחשוד את עיקרי העובדות וסעיפי העבירות בגינן נשקל להגיש כתב אישום, בצרוף מתן עיון בחומר החקירה.

חשוב לציין, כי קבלת החומר מהרשות התובעת ייעשה רק לאחר פניית החשוד או בא כוחו בבקשה מתאימה (ולא באופן אוטומטי) וכאמור, התביעה רשאית על-שיקול דעתה לא להעביר את החומר המבוקש.

לאור האמור לעיל ועל מנת לממש את הזכות לשימוע באפקטיביות מקסימאלית, מומלץ לפנות לעו"ד המתמחה בפלילים מיד עם קבלת הודעה לפי סעיף 60א לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], התשמ"ב-1982.



הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
עורכי דין
  • מידע משפטי - מאמרים טיפים וחדשות
  • תנאי שימוש
  • הצהרת נגישות
  • יצירת קשר
  • אינסטגרם      אינסטגרם
    © כל הזכויות שמורות מערכת מידע משפטי - law-info
    אל ראש הדף