כניסת עו"ד    רישום עו"ד

אשף המשפט אשף המשפט
"כל הנושאים בלחיצה אחת"
המתן בבקשה

האם פגיעה כתוצאה מכניסה או ירידה מרכב הינה "תאונת דרכים" המזכה בפיצויים ?


עורכי דין - מידע משפטי: נזיקין ו/או ביטוח - נזיקין - נזקי גוף - תאונת דרכים - עליה וירידה מרכב

שלח שאלתך לכותב המאמר
שלח שאלה בנושא לעורך דין
יש בתמונה ארבעה עיגולים
האם פגיעה כתוצאה מכניסה או ירידה מרכב הינה "תאונת דרכים" המזכה בפיצויים ?
מאת: עורך דין אלי סבן


חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים אשר נחקק בשנת תשל"ה - 1975 (להלן: "חוק הפיצויים" או "החוק"), מזכה בפיצויים אוטומטיים בהתאם להוראות החוק, ללא כל צורך בהוכחת אשם, את מי שנפגע בגופו כתוצאה "מתאונת דרכים".

עם זאת, יש לשים לב לכך שהגדרת "תאונת דרכים" עפ"י חוק הפיצויים עשויה להיות שונה במובנה המשפטי מהגדרת תאונת דרכים בשפה היומיומית.

"תאונת דרכים" מוגדרת בחוק הפיצויים כ"מאורע שבו נגרם לאדם נזק גוף עקב שימוש ברכב מנועי למטרות תחבורה". חוק הפיצויים מסייג הגדרה זו וקובע כי כאשר הנזק ארע כתוצאה ממעשה מכוון לגרום לנזק לגוף או לרכוש הנפגע והנזק נגרם על ידי המעשה עצמו לא יראו זאת כ"תאונת דרכים" עפ"י החוק.

בתיקון מס' 8 לחוק הפיצויים אשר נכנס לתוקפו ביום 30.9.90, הוגדר "שימוש ברכב מנועי" על פי החוק, בין השאר, גם ככניסה או ירידה מהרכב. עם זאת, כפי שנקבע בפסיקה, לא כל כניסה או ירידה מרכב מהווים "שימוש ברכב מנועי" העונים להגדרת "תאונת דרכים" ומזכים את הנפגע בפיצויים על פי החוק.

בפסק דין אשר ניתן בבית המשפט העליון ברע"א 8548/96 פדידה יחיאל נ' סהר, עסק בית המשפט במקרה בו אדם נכנס למשאית בעת שחנתה במטרה ליטול ממנה מצית סיגריות ובעת שירד מתא הנהג, מעד ונפל ונגרם לו נזק גוף.
בית המשפט קבע כי במקרה זה אין המדובר ב"תאונת דרכים" עפ"י חוק הפיצויים. נקבע כי לא כל פגיעה בתאונה בעת עליה לרכב או ירידה ממנו תחשב לתאונת דרכים, אלא נדרש שהשימוש ברכב יעשה למטרות תחבורה ויהיה כרוך בסיכון תעבורתי (למשל: נהיגה, נסיעה וכדו'). במקרה זה, קבע בית המשפט כי אותו אדם לא נכנס לרכב על מנת לעשות ברכב שימוש למטרות תחבורה, אלא נכנס לרכב על מנת לקחת מצית שהיה אותה שעה ברכב. לפיכך, קבע בית המשפט כי אין המאורע נחשב כ"תאונת דרכים" המזכה את הנפגע בפיצויים על פי חוק הפיצויים.

במקרה אחר שנדון בביהמ"ש המחוזי בחיפה בת.א. (חיפה) 1587/89 נאסר אשקר נ' קרנית, קבע בית המשפט כי גרימת נזק גופני יכולה לעשות בצורות שונות ואין צורך דווקא במגע בפיזי בין גוף הנפגע ובין הרכב על מנת שהתאונה תיחשב כ"תאונת דרכים" עפ"י חוק הפיצויים. כך למשל, נקבע בפסק הדין כי מי שיורד מכלי הרכב נופל ונפגע בגופו, ייחשב כנפגע על פי חוק הפיצויים, הן אם נפגע בשלב הראשון של הירידה, בטרם הניח את שתי רגליו על הקרקע, הן אם נפגע בשלב מאוחר יותר של הירידה, בתחילת צעדיו להתרחק מן הרכב, כל עוד, ובתנאי, שתנופת הירידה ופעולתה, היו גורם ממשי לנפילה, שעה שהיא טרם הושלמה לגמרי, וכל עוד לא הצליח היורד להחזיר לעצמו את השליטה המלאה בגופו, מחוץ לרכב, כשסיים לרדת ממנו .

לסיכום: ניתן לומר כי לא כל מי שנכנס או יורד מרכב יהא זכאי לפיצויים אוטומטיים, בלא צורך בהוכחת אשם, על פי חוק הפיצויים. הדבר תלוי בנסיבות הכניסה או הירידה מהרכב.

* דברים אלו נכתבו באופן כללי בלבד ואינם מהווים בשום אופן תחליף לייעוץ משפטי על ידי עורך דין.
הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
עורכי דין
  • מידע משפטי - מאמרים טיפים וחדשות
  • תנאי שימוש
  • הצהרת נגישות
  • יצירת קשר
  • אינסטגרם      אינסטגרם
    © כל הזכויות שמורות מערכת מידע משפטי - law-info
    אל ראש הדף