כניסת עו"ד    רישום עו"ד

אשף המשפט אשף המשפט
"כל הנושאים בלחיצה אחת"
המתן בבקשה

ביטוח רכב- אובדן זכות לפיצוי בשל נהיגת נהג שלא מכוסה לפי הפוליסה


עורכי דין - מידע משפטי: נזיקין ו/או ביטוח, דיני תעבורה - דיני ביטוח - דיני תעבורה - דיני רכב - ביטוח מכונית - חברת ביטוח - רשות - גניבה - גניבת רכב - פוליסה - מכירת רכב - תעודת ביטוח - ביטוח מקיף לרכב

שלח שאלתך לכותב המאמר
שלח שאלה בנושא לעורך דין
יש בתמונה שני עיגולים

ביטוח רכב- אובדן זכות לפיצוי בשל נהיגת נהג שלא מכוסה לפי הפוליסה
מאת: עו"ד מנחם יהב

בבית המשפט נדונה תביעת פיצויים של בעל רכב, שרכבו ניזוק בתאונה, נגד חברת הביטוח שביטחה אותו בביטוח מקיף, שסירבה  לפצותו בטענה שאינה חייבת בכך.

פסק הדין מעורר שאלות ודילמות, שעומדות בפני בעל רכב, המסכים למסור את רכבו לאדם אחר לצורך בדיקתו טרם קניה, ואת הסיכון שהוא לוקח בכך.

העובדות:

התובע היה בעליה של מכונית שהייתה מבוטחת בביטוח מקיף ע"י הנתבעת (המבטחת) על פי פוליסה שכללה תנאי כי הכיסוי הביטוחי מותנה בכך שברכב ינהג אדם בעל רישיון נהיגה שגילו מעל 30 שנה.

התובע (המבוטח) ביקש לעשות עסקה להחלפת רכבו עם רכבו של אדם אחר (הקונה). לפני ביצוע העסקה הקונה ביקש לבדוק את המכונית במוסך בכפרו, מג'דל שמס.

המבוטח, שלא היה מוכן לנסוע לכפרו של הקונה, הסכים שהקונה יגרור את הרכב לבדיקה כשהוא מודיע לו שאין לרכב ביטוח חובה וטסט. בנוסף לכך המבוטח החתים את הקונה על התחייבות בה אישר הקונה כי ידוע לו שאין לרכב ביטוח כחוק, וכי הוא מתחייב שלא לנהוג ברכב אלא לגרור אותו באמצעות גרר.

הקונה לא קיים את התחייבותו, לא גרר את המכונית לבדיקה באמצעות גרר - אלא נהג בה וגרם תאונה בה המכונית נהרסה.

הקונה היה צעיר מ-30 שנה, ובנוסף לאחר התאונה התברר שהקונה נהג ברכב גם בלא שהיה לו רישיון נהיגה לנהיגתו.

המבוטח תבע את חברת הביטוח לפצותו בשל הנזק שנגרם למכונית בתאונה. הוא טען כי בזמן שמסר את מכוניתו לקונה לא ידע שאין לזה רישיון נהיגה, ובנוסף אסר על הקונה לנהוג ברכב, אשר למרות האיסור נהג ברכב. לפיכך נהיגתו של הקונה ברכב שקולה לגניבת הרכב, ומכאן שיש כיסוי ביטוחי לנזק.

בית המשפט הגיע למסקנה כי במקרה הנוכחי אין לראות בנהיגת הרכב ע"י הקונה גניבת הרכב.

בית המשפט דן בשאלה מה נחשב ל"גניבת רכב" לפי הפוליסה. לדעת בית המשפט ברור שגניבה כפשוטה, כלומר עבירת גניבה לפי החוק הפלילי, נחשבת ככזאת. אך בתי משפט הכירו כגניבת רכב לפי הפוליסה, גם בסיטואציות, שאינן נחשבות  כגניבה לפי החוק הפלילי.

בעבירת "גניבה" עפ"י חוק העונשין צריכה להתקיים כוונה של ה"גנב" לשלול את החפץ מבעליו לעולמים. אולם בתי משפט הכירו במצבים של "גניבת רכב" לפי הפוליסה גם במצבים בהם "הגנב" נטל את הרכב ללא רשות בעליו לנסיעה קצרה, מתוך כוונה להחזירו לאחר השימוש.

כמו כן בית המשפט הכיר ב"גניבה" לצורך הפוליסה במקרה בו הגנב התחזה לעובד מכון הרישוי וכשהנהגת מסרה לו את המפתח, נכנס לרכב וגנב אותו.

אולם את המקרה הנוכחי בית המשפט לא ראה לסווג כ"גניבה", לענין הביטוי בפוליסה, אלא כחריגה מהרשאה. לפיכך דחה בית המשפט את התביעה נגד חברת הביטוח.

הערה:

קשה להבין את ההבחנה שעשה בית המשפט בין "גניבה" ע"י מי שלקח את הרכב ללא רשות לנסיעה קצרה לבין "חריגה מהרשאה" במקרה שלפנינו, שלמעשה הינה התנהגות דומה.

קנטור נ' מגדל חברה לביטוח.

*הכותב, עו"ד מנחם יהב משמש כיועצת משפטי של איגוד קציני בטיחות בתעבורה
הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
עורכי דין
  • מידע משפטי - מאמרים טיפים וחדשות
  • תנאי שימוש
  • הצהרת נגישות
  • יצירת קשר
  • אינסטגרם      אינסטגרם
    © כל הזכויות שמורות מערכת מידע משפטי - law-info
    אל ראש הדף