כניסת עו"ד    רישום עו"ד

אשף המשפט אשף המשפט
"כל הנושאים בלחיצה אחת"
המתן בבקשה

על ביטול הסכמי גירושין וממון


עורכי דין - מידע משפטי: דיני משפחה - דיני משפחה - גירושין - הסכם ממון בין בני זוג - ביטול הסכם ממון - ביטול הסכם גירושין - חיים משותפים - זוגות במשבר - סכסוך כספי


לעיתים השינוי בנסיבות החיים מוביל לכך שהסכם הממון שנחתם בשעתו אינו מספק עוד...


שלח שאלתך לכותב המאמר
שלח שאלה בנושא לעורך דין
יש בתמונה שני עיגולים
על ביטול הסכמי גירושין וממון
מאת: עו"ד ד"ר רן מובשוביץ

הסכמי גירושין וממון מאושרים בפני בית משפט לענייני משפחה או בית הדין הדתי, וזאת בהתאם להוראות חוק יחסי ממון בין בני זוג. בניגוד למקובל, לא תמיד קשורים הסכמים מסוג זה לגירושין או למשבר. כך, זוגות רבים מאד היום חותמים על הסכם ממון טרם נישואיהם, ע"מ למנוע בעתיד סכסוכים כספיים.

מעמדם של הסכמים כאלו הוא כמעמדו של פסק דין שנתן בית המשפט המאשר. לעיתים מבקש אחד הצדדים לבטל את ההסכם ומגלה שהמשוכה המשפטית שעליו לחצות לצורך זה היא גבוהה במיוחד. יוצא מכך שעוד בטרם חתימה על הסכם ממון חשוב לפנות לעורך דין המתמחה בתחום זה לצורך ניסוח הסכם שישמור על זכויות הלקוח. אם החלטתם לפעול לביטול ההסכם או סעיפים בו פנו לעורך דין המתמחה בנושא זה, מקום שמדובר בנושא סבוך.

מדוע נוצר הצורך בביטול או שינוי הסכם ממון?

לא תמיד קשורה עילת הביטול לפן השלילי. לעיתים השינוי בנסיבות החיים מוביל לכך שהסכם הממון שנחתם בשעתו אינו מספק עוד. עם השנים נוצרים איזונים חדשים וכך, לדוגמא, נולדים ילדים, צד אחד להסכם משקיע יותר כספים בחיים המשותפים , הדירה נמכרת ועוברים לוילה או דירה יקרה יותר וכו'.

בנסיבות כאלו ראוי לפנות לייעוץ משפטי, אפילו בהסכמה, על מנת לבחון אפשרות ליצירת הסכם ממון חדש. פעולה שכזו, בהסכמה, יכולה למנוע משבר זוגי וכן הליך משפטי ארוך מייגע ויקר. במקרה ש-"אין עם מי לדבר" עליכם לפנות לבית משפט בתביעה מתאימה.

מהן הדרכים לתקיפת הסכם?

תקיפת הפן ההסכמי – התובע ביטול יפנה וידגיש את הבעיות הנובעות מכריתת ההסכם בעילות כגון לדוגמא הטעיה, טעות, עושק, כפיה ומצג שווא. בתחום זה נכללות גם טענות בדבר הפרה יסודית של ההסכם או אי קיומו.

תקיפת הפן השיפוטי – בעילות אלו יכללו טענות שעניינן אי עמידת בית המשפט או בית הדין הדתי המאשר בהוראות החוק. כך, לדוגמא, על בית המשפט לברר כי הצדדים מבינים את משמעות התחייבותם וכי הם חותמים מתוך רצון חופשי על ההסכם וללא לחץ. חשוב לציין כי הסכם שלא אושר כדין אינו בר-אכיפה.

    כך לדוגמא, צד החותם על הסכם שכזה בפני ערכאה משפטית זכאי להגנה מכח תקנת הציבור. הווה אומר, לדוגמא, כי לא יעלה על הדעת שאב יתחייב לתשלום מזונות לילדו הקטין בסכום פעוט או לחילופין שהצדדים יחליטו על סעיף בו מתחייב אחד לשפות את האחר במידה ויתבע לשלמם ע"י הקטין.

מי יכול לתבוע?

הלכה היא שהסכם גירושין אינו חל ואינו מחייב בדרך כלל את ילדי הצדדים. המשמעות היא שילדי בני הזוג, באמצעות אחד מהוריהם יכולים לפעול בהליכים משפטיים בכל הקשור למזונותיהם, לדוגמא.

בנוסף, ברור כי הצדדים להסכם יכולים לפנות לבית המשפט בבקשה לביטול או לאכיפה של הסכם שכזה.

למי הסמכות לשיפוט בתובענה מסוג זה?

מדובר בשאלה מסובכת. ככלל, ככל שהדבר נוגע לתקיפה של הפאן השיפוטי דרך המלך היא לתקוף בערעור על פסק דינו של בית המשפט שאישר את ההסכם. במקרים אחרים יש לפנות לערכאה שאישרה את ההסכם העומד לדיון.
הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
עורכי דין
  • מידע משפטי - מאמרים טיפים וחדשות
  • תנאי שימוש
  • הצהרת נגישות
  • יצירת קשר
  • אינסטגרם      אינסטגרם
    © כל הזכויות שמורות מערכת מידע משפטי - law-info
    אל ראש הדף