כניסת עו"ד    רישום עו"ד

אשף המשפט אשף המשפט
"כל הנושאים בלחיצה אחת"
המתן בבקשה

מכירת דירת מגורים בהליכי פשיטת רגל


עורכי דין - מידע משפטי: דיני בנקאות ו/או הוצאה לפועל, משפט מסחרי ו/או דיני חברות , דיני מקרקעין - משפט מסחרי - הוצאה לפועל - פשיטת רגל - מכירת דירת המגורים - חייב - מימוש דירת החייב - בעלות משותפת - כינוס- דיני מקרקעין


מתי כדאי לפעול למימוש דירת המגורים של חייב בהליכי פשיטת רגל ?


שלח שאלתך לכותב המאמר
שלח שאלה בנושא לעורך דין
בתמונה יש עיגול אחד
מכירת דירת מגורים בהליכי פשיטת רגל

מאת: עו"ד רן מסיקה

מימוש נכסי חייב במסגרת הליכי פשיטת הרגל הינו דבר שבשגרה. אולם מה קורה כאשר הנכס אשר מימושו מבוקש הינו דירת מגורי החייב ואף מגורי רעייתו וילדיו הקטינים, אשר אינם חייבים דבר לנושי החייב?

ראשית יצויין, כי שעה שהנכס הינו בבעלות משותפת של בני הזוג אולם רק אחד מהם הינו החייב בהליכי פשיטת הרגל, אין דרך למכור את הנכס במסגרת הליכי פשיטת הרגל, אלא לבקש רשותו של בית המשפט של פשיטת הרגל לפנות בתביעה לפירוק שיתוף במקרקעין בפני בית המשפט המוסמך, הוא בית משפט השלום. במידה ובית המשפט של פשיטת הרגל מתיר הגשת תביעה כאמור, הרי שהליך פירוק השותפות והמכירה מבוצע בפני בית משפט השלום. כספי התמורה בגין המכירה מחולקים לפי חלקו של כל בעל זכויות במקרקעין, בשים לב לכך שחלקו של החייב משולם לקופת פשיטת הרגל.

על אף האמור לעיל, בעת מימוש זכויותיו של החייב בדירת מגוריו, שעה שזו דירת מגוריו היחידה, בית המשפט דואג, על פי הדין, לדיור חלופי לחייב ולבני משפחתו, אם בדרך של הקצאת חלק מכספי התמורה לצורך רכישת דירה אחת, או בדרך של הקצאת חלק מכספי התמורה לצורך דמי שכירות לתקופה קצובה, לפי נסיבות הענין.

בתי המשפט פסקו, לא אחת, כי מכירת דירה בהליכי פשיטת רגל (ואף בהוצל"פ) איננה כדאית מסיבות שונות ולכן אין מקום לפעול למימושה.

דוגמאות לאי כדאיות מכירת הזכויות בדירה יכולות להיות: משכנתא בסכום גבוה הרשומה על זכויות החייב בדירה, שווי דיור חלופי ביחס לשווי הדירה, חלק ניכר מהזכויות בדירה רשום על שם אדם אחר אשר איננו חייב לנושי החייב, מיסים שונים אשר ידרש תשלומם בעת מכירת הדירה, הוצאות הכרוכות במכירה, כגון שכ"ט עו"ד והוצאות נוספות וכן סיבות שונות אשר יביאו את בית המשפט לקבוע כי אין מקום להוציא אדם ומשפחתו מדירת מגוריהם שעה שבסופו של יום לא יהיה בפעולה כה דרסטית כדי להושיע את הנושים.

כמובן שככל שקיימים יותר גורמים אשר מפחיתים את הכדאיות במכירת הדירה, כך הסיכוי שמכירה כזו תתבצע הינו נמוך יותר.

זאת ועוד, קיימים מקרים בהם גם לאחר "קיזוז" הנסיבות אשר יש בהן כדי להפחית את כדאיות המכירה, עדיין קיימת כדאיות כזו. במקרים כאלה כדאי לחייב, ככל שניתן, לגייס סכומי כסף (לפי נסיבות הענין והשווי נטו של הדירה לאחר ה"קיזוזים" הנ"ל) על מנת להציעו לנושים לצורך הסרת ה"איום" מעל הדירה ואולי אף לקבלת הפטר בהליכי פשיטת הרגל, וזאת במידה ומוצו יתר ההליכים כנגד החייב ואין כל תועלת בהמשכם של הליכי פשיטת הרגל.

נראה מבלבל, אולם בנסיבות אלה כדאי להתייעץ עם עו"ד ובעזרתו לבצע בדיקה מדויקת ככל האפשר לרבות התייעצות עם שמאי מקרקעין ומתן חוו"ד השמאי לענין שווי הדירה נטו לאחר ה"קיזוזים" הנ"ל וזאת על מנת לדעת ככל האפשר בצורה מדויקת מהו הסיכון בפניו עומד פושט הרגל או מי שעומד בפני הליך פשיטת רגל.  
הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
עורכי דין
  • מידע משפטי - מאמרים טיפים וחדשות
  • תנאי שימוש
  • הצהרת נגישות
  • יצירת קשר
  • אינסטגרם      אינסטגרם
    © כל הזכויות שמורות מערכת מידע משפטי - law-info
    אל ראש הדף