כניסת עו"ד    רישום עו"ד

אשף המשפט אשף המשפט
"כל הנושאים בלחיצה אחת"
המתן בבקשה

מימוש זכויות עובדים של חברה שקרסה


עורכי דין - מידע משפטי: משפט מסחרי ו/או דיני חברות , דיני עבודה - דיני עבודה - דיני חברות - זכויות עובדים עסקים בקשיים - המוסד לביטוח לאומי - פיצויי פיטורים


כיצד ניתן לממש זכויות סוציאליות של עובדים כנגד גופים שונים (חברות / עסקים) שפעילותם המסחרית הופסקה לחלוטין?


שלח שאלתך לכותב המאמר
שלח שאלה בנושא לעורך דין
יש בתמונה חמישה עיגולים
מימוש זכויות עובדים של חברה שקרסה


מאת: עו"ד טל ספיר


בעת האחרונה, פונים למשרדנו לקוחות רבים בשאלה, כיצד ניתן לממש זכויות סוציאליות של עובדים כנגד גופים שונים (חברות / עסקים) שפעילותם המסחרית הופסקה לחלוטין, ועם זאת נותרו חייבים להם סכומים ניכרים בגין שכר עבודה, פיצויי פיטורים וכיו"ב זכויות סוציאליות. השאלה מקבלת משנה תוקף בעת שמדובר בעובד שכבר פתח בהליכים כנגד חברה, הגיש תביעה בבית הדין לעבודה ורק באמצע ההליך התברר לו כי החברה הפסיקה פעילותה.

השאלות הנפוצות המופנות למשרדנו בהקשר זה הינן:

האם יש טעם להמשך הליכים בבית הדין?

האם יש מקום לתבוע באופן אישי את המנהלים?

האם ניתן לתבוע מביטוח לאומי סכומים כלשהם בעד פיצויי הפיטורים, שכר העבודה והפרשות לגמל שלא שולמו לעובד?


להלן ננסה להשיב לשאלות אלה:

האם יש טעם להמשך הליכים בבית הדין ?

התשובה לשאלה זו נעוצה בשאלה, האם ניתן להשתכנע בנסיבות העניין, כי בסופו של יום, גם אם יזכה הלקוח בהליך כנגד החברה, יהיה ממי להיפרע את הסכומים המגיעים לו. במידה שהתשובה היא שלא יהיה ממי להיפרע, אזי על פניו, אין טעם להמשיך לנהל הליכים נוספים כנגד החברה. בכך גם ייחסך מהלקוח תשלום שכר טרחה לפרקליט המייצג אותו וכמובן זמן יקר שבמהלכו ניתן להקדיש משאבים למימוש הזכויות בערוצים אחרים (כפי שיפורט להלן).

האם יש מקום להגיש תביעה ישירה נגד מנהלי החברה ?

הנטיה של בתי המשפט בכלל ובתי הדין בכללם, היא לא למהר להתיר תביעות אישיות כנגד מנהלים רק בשל כך שהחברה שניהלו נקלעה לקשיים כלכליים.
אם התקיימו נסיבות המצדיקות הגשת תביעה ישירה (כגון, ניהול בתרמית וניצול כסות התאגיד למעשי מרמה והונאה של העובדים על ידי המנהלים) יש להגיש בקשה מתאימה לתיקון כתב התביעה ורק בהינתן רשות מאת בית הדין, ניתן להגיש תביעה כנגד המנהלים. שיקולים נוספים שכדאי לבחון בטרם הגשת התביעה: האם המנהלים בארץ? האם במקרה ותזכה בתביעה כנגדם - יהיה ממי להיפרע? מעבר לכך ראוי לזכור כי הליך של תביעה אישית כנגד מנהלים הינו הליך מורכב, ולעיתים קשה מאוד להוכחה.

בנוגע לתביעת פיצויים ושכר מהמוסד לביטוח לאומי –

אין דרך לתבוע ישירות מביטוח לאומי סכומים שחברה חבה לעובד, אלא על סמך צו בית משפט מחוזי המורה על פירוק החברה.

עובד שלא קיבל את התשלומים המגיעים לו מהחברה, טוב יעשה אם ישקול באמצעות עו"ד הבקיא בנושא, הגשת בקשה לפירוק חברה לבית המשפט המחוזי, באיזור בו פעלה החברה. בית המשפט המחוזי יבחן את הבקשה לפירוק חברה ואם ישתכנע שלא ניתן להחיות את החברה או אם לא הוגשה התנגדות לפירוק והתקיימו הנסיבות המתאימות, ינתן צו פירוק כנגד החברה. או אז יש להגיש תביעות חוב בגין הסכומים שהחברה נותרה חייבת לעובד לידי הנאמן הממונה על ידי בית המשפט המחוזי. היה והנאמן מאשר את תביעת החוב של העובד, ניתן לפנות אל המוסד לביטוח לאומי לקבלת הכספים שנפסקו על ידי הנאמן (עד לתקרה המותרת על פי חוק).

מקסימום שכר העבודה ופיצויי הפיטורים שהעובד יכול לקבל כגימלה (בגין חוב המעביד) מוגבל בסכום שלא יעלה על עשר פעמים "השכר הממוצע" במשק.

יודגש כי בתביעת חוב ניתן לכלול גם תביעה בגין סכומים שהיה על המעסיק להעביר לקופת גמל או פנסיה. מקסימום החוב שקופת-גמל יכולה לתבוע כגימלה, בגין חוב המעביד, גם הוא מוגבל בסכום שלא יעלה פעמיים "השכר הממוצע" במשק.

הסכומים המשולמים צמודים לשינויים שחלים בשיעור של השכר הממוצע במשק, וזאת כדי להבטיח את הערך הריאלי של הפיצוי.

החל ב- 1בינואר 2001 הסכומים הם כלהלן: (א) בעד חובות המעסיק לעובד שכיר לגבי שכר עבודה ופיצויי פיטורים - עד סכום של 70,500 ₪. (ב) בעד חובות המעביד לקופת גמל לגבי הזכויות הסוציאליות של העובד - עד סכום של 14,100 ₪.

סכום שכר העבודה שיש לו דין קדימה לפי פקודת החברות ופקודת פשיטת רגל עומד על 7,907 ₪, וסכום שכר העבודה - פיצויי פיטורים שיש לו דין קדימה הוא 11,861 ש"ח (% 150 מהסכום המקסימאלי של שכר העבודה).

מדרך הטבע, בטרם נקיטת איזה מההליכים המפורטים לעיל, מומלץ להיוועץ בעו"ד הבקיא בדיני עבודה.

הערה: מאמר זה הינו בגדר מידע כללי בלבד ואין הוא מהווה בשום מקרה תחליף לייעוץ משפטי. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
עורכי דין
  • מידע משפטי - מאמרים טיפים וחדשות
  • תנאי שימוש
  • הצהרת נגישות
  • יצירת קשר
  • אינסטגרם      אינסטגרם
    © כל הזכויות שמורות מערכת מידע משפטי - law-info
    אל ראש הדף