כניסת עו"ד    רישום עו"ד

אשף המשפט אשף המשפט
"כל הנושאים בלחיצה אחת"
המתן בבקשה

הבנקים מחמירים עם לקוחות בעלי אזרחות זרה - בגלל הוראות ה- FATCA


עורכי דין - מידע משפטי: משפט מסחרי ו/או דיני חברות , דיני בנקאות ו/או הוצאה לפועל - דיני בנקאות - fatca - לקוחות בעלי אזרחות זרה - הסדרת מיסוי במדינת המוצא - חשבונות אמריקאים


לקוחות רבים בבנקים נדרשו במהלך השנה החולפת לסור לבנק ולחתום על מסמכים בקשר להסדרת המיסוי החל עליהם בארצות מוצאם. אלו שנמנעו מכך מוזהרים לאחרונה כי הבנק יקפיא להם את הפעילות בחשבון. כל זאת בגלל חוק ה- FATCA, ועל כך במאמר שלפנינו.


שלח שאלתך לכותב המאמר
שלח שאלה בנושא לעורך דין
בתמונה יש עיגול אחד
הבנקים מחמירים עם לקוחות בעלי אזרחות זרה - בגלל הוראות ה- FATCA
מאת: עו"ד אבי זילברפלד


תקציר:
לקוחות רבים בבנקים נדרשו במהלך השנה החולפת לסור לבנק ולחתום על מסמכים בקשר להסדרת המיסוי החל עליהם בארצות מוצאם. אלו שנמנעו מכך מוזהרים לאחרונה כי הבנק יקפיא להם את הפעילות בחשבון. כל זאת בגלל חוק ה- FATCA, ועל כך במאמר שלפנינו.

בשנת 2010 נחקק בקונגרס האמריקאי ה- Foreign Account Tax Compliance Act , ובקיצור : FATCA (להלן:"חוק פטקא").

מטרתו המוצהרת של החוק:לתפוס מעלימי מס אמריקאים אשר מקום מושבם הינו מחוץ לארה”ב.

בחוק זה נדרשו כל המוסדות הפיננסיים בעולם לעשות בדיקות נאותות לחשבונות המנוהלים אצלם, לזהות בעלי חשבונות אמריקאים, להעביר מידע פיננסי אודות חשבונות שזוהו כאמור, לרשויות המס בארה"ב.

כן נדרשו אותם מוסדות פיננסיים להחתים את בעל החשבון על כתב ויתור על סודיות בנקאית (מה שיאפשר לדווח לרשות המס האמריקאית על כל פעולותיו וחשבונותיו של הלקוח), וכן על טופס 9W, בו על הלקוח לרשום את מספר משלם המס שלו, ולהצהיר על סכומי הריבית שהוא מקבל בפקדון/סכומי דיבידנדים ממקור בארה"ב ששולמו או נזקפו לזכות החשבון/כל הכנסה אחרת ממקור בארה"ב ששולמה או נזקפה לזכות החשבון.

תהליך הזיהוי לחשבונות אמריקאיים נעשה לפי אינדיקציות שונות, כגון:-

אזרחות/תושבות אמריקאית/בעל גרין קארד.

מי שנולד בארה"ב או כתובת החשבון בארה"ב.

הוראות קבע בחשבון להעברת כספים לחשבון בארה"ב.

ייפוי כח/זכות חתימה בחשבון לבעל כתובת אמריקאית.

מספר הטלפון המשויך לחשבון הינו בארה"ב.


הסנקציה שנקבעה בחוק ביחס למוסד פיננסי אשר לא ימלא אחר הדרישה האמריקאית הינה ניכוי של 30% מכל תקבול ממקור הכנסה אמריקאי ככל שיועבר אליו.

סנקציה חמורה זו עשתה את שלה, ומוסדות פיננסיים בכל העולם החלו "ליישר קו" עם הדרישה האמריקאית.

בהסכם שנחתם ב- 2014 בין מדינת ישראל וארה"ב בדבר יישום ה,FATCA- התחייבה מדינת ישראל לחייב לפעול בהתאם להוראות החוק האמריקאי, תוך שנקבע פטור לגופים פיננסיים מסוימים (כגון גופי החיסכון הפנסיוני), בהיותם בעלי סיכון נמוך לביצוע העלמות מס, ולגביהם לא תחול חובת הדיווח.ההסכם מגדיר סוגים נוספים של חשבונות פיננסיים לגביהם לא תחול חובת הדיווח.

ההסכם גם קבע הדדיות, מכוחה תקבל רשות המסים בישראל מידע אודות תושבי ישראל בעלי חשבונות פיננסיים בארה"ב.

המערכת הבנקאית בישראל החלה לשתף פעולה בהתאם, ומאז 2015 הבנקים מחתימים כל לקוח אשר לפי נתוניו הוא אמריקאי או אותר כבעל זיקה אמריקאית, על הטופס הנדרש (9W ). הבנקים מעבירים את הדיווח למשרד האוצר, וזה מעביר במרוכז את המידע על חשבונות כל הישראלים בעלי זיקה אמריקאית לרשות המסים האמריקאית.

זאת ועוד: במסגרת הרחבת איתור מעלימי מס, המערכת הבנקאית החלה להחתים על טפסים דומים כל לקוח שלפי נתוניו הוא בעל אזרחות זרה ו/או בעל זיקה לתושבות זרה, ולא רק מארה"ב.

לפיכך, כל מי שבא לפתוח חשבון בנק חדש, וכן בעלי חשבון שאותרו ע"י הבנק כעונים על דרישת חוק FATCA, מוצא עצמו נדרש לחתום על מסמכים בהתאם.

לקוח המסרב לשתף פעולה עם דרישת המוסד הפיננסי הבנק מקפיא את הפעילות בחשבון, ולא יאפשר השימוש בחשבון, כל עוד בעליו לא חותם על המסמכים הנדרשים.

לקוחות רבים מצאו עצמם במצב בעייתי של חוסר רצון לדווח מחד גיסא, ואיום בהקפאת הפעילות בחשבון מאידך גיסא.

אעפ"כ, וככל הנראה מסיבות מובנות של אותם לקוחות, התנהגות זו של הבנקים, שיש המטילים ספק אם הינה מידתית, טרם הותקפה בבית המשפט.

המסקנה: לקוח המוצא עצמו בבעיה זו, ומעדיף שלא לחתום על מסמכי הבנק, מוטב ייעשה אם יתייעץ עם עו"ד המתמחה בבנקאות וכן עם רוהח"ש שלו ע"מ לקבל החלטה מושכלת כיצד לנהוג עם דרישת הבנק.


* אבי זילברפלד עו"ד ונוטריון עוסק בדיני בנקאות, פשיטת רגל והוצאה לפועל, מנהל פורום בנקאות באתר הפורומים המשפטיים , ומחבר הספר "אחריות אישית בתאגיד והרמת המסך" .
הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
עורכי דין
  • מידע משפטי - מאמרים טיפים וחדשות
  • תנאי שימוש
  • הצהרת נגישות
  • יצירת קשר
  • אינסטגרם      אינסטגרם
    © כל הזכויות שמורות מערכת מידע משפטי - law-info
    אל ראש הדף