כניסת עו"ד    רישום עו"ד

אשף המשפט אשף המשפט
"כל הנושאים בלחיצה אחת"
המתן בבקשה

חוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה כפתרון לסכסוכי משפחה – האם אנו לפני מהפכה?


עורכי דין - מידע משפטי: דיני משפחה - דיני משפחה - גישור בהליך גירושין - סכסוכי גירושין - גישור גירושין - חוק להסדר התדינויות בסכסוכי משפחה


יום 20 ליוני 2016, אישרה ועדת החוקה את התקנות שיחילו למעשה את החוק.


שלח שאלתך לכותב המאמר
שלח שאלה בנושא לעורך דין
יש בתמונה חמישה עיגולים
חוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה כפתרון לסכסוכי משפחההאם אנו לפני מהפכה?
מאת: עו"ד לירן פרידלנד

ביום 20 ליוני 2016, אישרה ועדת החוקה את התקנות ליישום חוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה, מהלך שיכול להביא למהפכה בתחום דיני המשפחה.


רקע:
ביולי 2014 התקבל בכנסת "חוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה (הוראת שעה) התשע"ה-2014", שמטרתו לסייע לבני זוג והורים וילדיהם ליישב סכסוכים משפטיים ביניהם בהסכמה ובדרכי שלום ולצמצם את הצורך בהתדיינות משפטית, מתוך התחשבות במכלול ההיבטים הנוגעים לסכסוך ולטובתם של הילדים.

חוק זה מנסה ליישם בישראל הסדר מוצלח הקיים במדינות מתקדמות.

על פי החוק, אדם המעוניין להגיש תביעה בעניין של סכסוך משפחתי, יידרש תחילה להגיש בקשה ליישוב סכסוך לערכאה השיפוטית- בית המשפט לענייני משפחה או ביה"ד הרבני. הבקשה תופנה ליחידת הסיוע שליד בית המשפט או בית הדין הדתי ורק לאחר מס' פגישות ביחידת הסיוע, ובאין הסכמה בין הצדדים, תיערך התדיינות בבית המשפט או בבית הדין הרבני.

בפגישות ביחידת הסיוע, יקבלו הצדדים מידע על ההליכים המשפטיים הקשורים בסכסוך המשפחתי, על השפעתם והשפעת הגירושין על הצדדים ועל ילדיהם.

בנוסף, יחידת הסיוע תסייע לצדדים לבחון את האפשרות ליישב את הסכסוך בהסכמה, באמצעות גישור, ייעוץ, טיפול זוגי או משפחתי.

במהלך תקופה זו, במשך כ-75 ימים, לא יוכלו הצדדים להגיש תביעה ושום ערכאה משפטית לא תדון בעניין הסכסוך המשפחתי, למעט בבקשות לסעד זמני לשמירת המצב הקיים או לסעד דחוף.

במטרה לבדוק את השפעתו והשלכותיו של החוק, נקבע כי החוק יהיה בתוקף למשך 3 שנים.

מסיבות תקציביות, תחולת החוק, שהיה אמור להיכנס לתוקף בספטמבר 2015, נדחה ב-10 חודשים לחודש יולי 2016.
יודגש, כי החוק לא משנה את המצב הקיים בעניין מירוץ הסמכויות. במידה והצדדים לא יגיעו להסכמה, החוק יאפשר לצד שהגיש את הבקשה ליישוב סכסוך לבחור את הערכאה שתדון בסכסוך, כאשר החידוש הוא שעל פי החוק, ניתן יהיה להגיש בקשה ליישוב סכסוך גם בביה"ד הרבני.

בדיונים שהתקיימו בועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת הודיעה מנכלית משרד המשפטים כי גובש מתווה, יחד עם משרד הרווחה, להקמת מערך של 13 עורכי דין ומנהל מקצועי שיועסקו ביחידות הסיוע.

כאמור , ביום 20 ליוני 2016, אישרה ועדת החוקה את התקנות שיחילו למעשה את החוק.
לשכת עורכי הדין מתנגדת לחוק מ-2 טעמים עיקריים:
  1. 1.החוק כופה על הצדדים הליך גישור, שמעצם טיבו אמור להיעשות מרצון והסכמה.
  2. 2.כפיית הגישור משמעותה חסימת זכות הגישה לערכאות.
יישומו של חוק זה והצלחתו תלויים בתקציבים ובתקנים שיוקצו, לצורך קליטתם וטיפולם של אלפי התיקים הנפתחים מדי שנה ,וספק רב אם כוח האדם הנוכחי שהוקצה בשלב זה יצליח לטפל כיאות בתיקים שיכנסו.



הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
עורכי דין
  • מידע משפטי - מאמרים טיפים וחדשות
  • תנאי שימוש
  • הצהרת נגישות
  • יצירת קשר
  • אינסטגרם      אינסטגרם
    © כל הזכויות שמורות מערכת מידע משפטי - law-info
    אל ראש הדף