כניסת עו"ד    רישום עו"ד

אשף המשפט אשף המשפט
"כל הנושאים בלחיצה אחת"
המתן בבקשה

מלכודת מס – לבעלי שתי דירות


עורכי דין - מידע משפטי: דיני מקרקעין, דיני מיסים - דיני מקרקעין - מיסוי מקרקעין - דירת מגורים - פטור לינארי - מלכודת מס


מבחינת מוכרי הדירות שיש להם יותר מדירה אחת, המשמעות היא שעד שיבוטל המס האינפלציוני עליהם לבצע בדיקה יסודית, ותכנון מס נכון שעשוי לחסוך - אלפי ₪.


שלח שאלתך לכותב המאמר
שלח שאלה בנושא לעורך דין
בתמונה יש עיגול אחד
מלכודת מס לבעלי שתי דירות

מאת: עו"ד גד שטילמן ועו"ד ארז גיל


במהלך הליכי החקיקה שנדרשו לצורך יישום הרפורמה במס שבח מקרקעין, הצהירו במשרד האוצר כי זכויותיהם של בעלי נכסי מקרקעין לא יפגעו במועד תחילת יישום הרפורמה. בדיעבד מתברר כי ישנם נושאים שלא הוסדרו באופן ברור, בין אם מתוך טעות או היסח הדעת, התוצאה מכך עלולה להטיל חיובים במס שבח, עקב הוספת רכיב אינפלציוני לשווי הנכס, מה שעלול להגדיל את הנטל בגין המס במאות אלפי שקלים על בעלי נכסים.

הטלת מס שבח אינפלציוני, על בעלי שתי דירות, הופסקה לפני עשרות שנים, שעה שהאינפלציה היתה גבוהה, והכללת רכיב איפלציוני בחישובי המס גרמה לעיוותי מסר חמורים. גם היום, כשהאינפלציה אינה כה גבוהה, הדבר יוצר עיוות מס שהציבור אינו מודע לו.

החזרת הרכיב האינפלציוני אירעה במסגרת הפטור הליניארי על דירת מגורים שנייה שנכנס לתוקף ב- 1.1.14. לכאורה, רשות המסים קבעה כי ביטול הפטור שניתן אחת ל- 4 שנים, וקביעת חישוב מס בשיטה הליניארית (שיעור מס מוטב), משמעה, כי למוכר שימכור, בסמוך ליום המעבר, דירה ישנה- לא תהא חבות משמעותית במס.
אלא שבהשלכות הרפורמה, נחבא מס של 10% בהתאם לגובה האינפלציה בשנים שבהן הדירה נרכשה. ואם כך הדבר, מס השבח האינפלציוני צפוי להגיע לאלפי שקלים !

מס אינפלציוני בשיעור 10% מוטל על הסכום האינפלציוני שנצבר עד ליום 31.12.93. הסכום האינפלציוני משקף את המרכיב של עלייה אינפלציונית של יתרת שווי הרכישה (שווי הרכישה בתוספת הניכויים), והוא מהווה את ההפרש בין יתרת שווי הרכישה הנומינלית ליתרת שווי רכישה מתואמת.

היות ועד ביטול הפטור שניתן אחת ל- 4 שנים, בעלי דירות נהנו מפטור מלא ממס שבח, מס השבח האינפלציוני לא הוטל, ולא שולם לאוצר המדינה.
כעת הוא יהפוך לחלק בלתי נפרד מעסקאות שיעור המס הליניארי וייכלל בכל מכירה של דירה להשקעה שנרכשה לפני 1994. "הצעירים שבינינו" זוכרים היטב כי בשנות השמונים הייתה אינפלציה כבדה, ולכן סכום המס האינפלציוני לתשלום בפועל עלול להגיע לסכומים גדולים.

משרדנו מייצג ל
קוחות רבים שמעוניינים למכור בתי מגורים, ובהיותם בעלי שתי דירות, אינם זכאים לפטור לדירת מגורים ולפיכך מבקשים להשתמש בפטור הליניארי החדש, ואותו מס אינפלציוני צפוי לעלות להם אלפי ₪.

הטלת מס אינפלציוני של אלפי ₪ על דירות שהיו פטורות באופן מלא לפני הרפורמה הינה בעייתית ולא רק שתצנן את שוק הדירות אלא תקפיא אותו. המשמעות הצפויה היא יצירת חששות אצל מוכרים פוטנציאליים ועצירה מיידית של עסקאות מכר, דבר שאינו רצוי על פי המדיניות הממשלתית.

לטעמנו על רשות המסים לפעול באופן מיידי לתיקון עיוות המס, המהווה פגיעה גסה בתכלית שיעור המס הליניארי כאמור, ואינה תורמת דבר וחצי דבר לצינון שוק הדיור בישראל.
גורמים ברשות המסים חוזרים ומאשרים כי נבחנת האפשרות לבטל את המס האינפלציוני כך שמוכרי דירות ישלמו רק את מס השבח הריאלי כאמור ברפורמה, ובהתאם למטרת הרפורמה "ויפה שעה אחת קודם".

מבחינת מוכרי הדירות שיש להם יותר מדירה אחת, המשמעות היא שעד שיבוטל המס האינפלציוני עליהם לבצע בדיקה יסודית, ותכנון מס נכון שעשוי לחסוך - אלפי ₪.



הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
עורכי דין
  • מידע משפטי - מאמרים טיפים וחדשות
  • תנאי שימוש
  • הצהרת נגישות
  • יצירת קשר
  • אינסטגרם      אינסטגרם
    © כל הזכויות שמורות מערכת מידע משפטי - law-info
    אל ראש הדף