כניסת עו"ד    רישום עו"ד

אשף המשפט אשף המשפט
"כל הנושאים בלחיצה אחת"
המתן בבקשה

חדשות במכרזים - שיטה אלטרנטיבית לקביעת הזוכה במכרז


עורכי דין - מידע משפטי: משפט מסחרי ו/או דיני חברות , משפט מנהלי - דיני מכרזים - חדשות מבמכרזים - קביעת הזוכה במכרז - מנהלי - דיני חברות - חברה עירונית - הצעה זולה - ניקוד גבוה - מכרז לאחזקת גינות ציבוריות


לאחרונה פרסמה העירייה מכרז חדש לעבודות הגינון. במכרז החדש היא נקטה בשיטה חדשה ושונה לבחירת הזוכה...


שלח שאלתך לכותב המאמר
שלח שאלה בנושא לעורך דין
יש בתמונה שמונה עיגולים
חדשות במכרזים - שיטה אלטרנטיבית לקביעת הזוכה במכרז
מאת: עו"ד אהוד גרא *

ניתן לחלק את המכרזים, מבחינת שיטת הקביעה של הזוכה, לשני סוגים:
  • בסוג הראשון, נבחר הזוכה על-פי גובה הצעתו בלבד. משמע, מי שהציע את ההצעה הזולה או הגבוהה ביותר, (לפי העניין)  יקבע כזוכה במכרז;
  • בסוג השני, נבחר כזוכה מי שזכה בניקוד הגבוה, כאשר בנוסף למחיר שהציע נמדדות אמות מידה נוספות [ותק, ניסיון וכד'].
[למותר לציין כי בשני סוגי המכרזים נבדקות ההצעות קודם כל מבחינת עמידתן בתנאי הסף, היות ההצעות לא תכסיסניות וכד', והן נבדקות, מבחינת המחיר, בכפוף לכך ולאחר מכן].
אחד "הסיכונים" של שתי השיטות האלה הוא, שהמשתתפים במכרז יציעו מחירים "נמוכים מדי", והתוצאה עלולה להיות חוסר יכולת של הזוכה לעמוד בהם, או ירידה ניכרת באיכות העבודה, או דרישה מצדו להעלאת מחירים. כך למשל, במכרז לאחזקת גינות ציבוריות בתל אביב-יפו שמסתיים בימים, מבצע חלק מהעבודות קבלן גינון שהציע לעירייה הנחה של 40% על האומדן שלה. מחיר נמוך לכל הדעות. הצעה כזו היא בעייתית לעירייה ולקבלן גם יחד.

לאחרונה פרסמה העירייה מכרז חדש לעבודות הגינון. במכרז החדש היא נקטה בשיטה חדשה ושונה לבחירת הזוכה. שיטה שמוכרת בעולם אך היא נדירה למדי בארץ. הנוסחה לבחירת הזוכה על פי שיטה זו היא כזו:

  • המשתתפים מגישים הצעותיהם למכרז, ביחס למחיר שנקבע על ידי עורך המכרז, על ידי הצעת תוספת, הנחה וכו';
  • ההצעה הגבוהה ביותר וההצעה הנמוכה ביותר נפסלות בשלב ראשון;
  • ועדת המכרזים מחשבת את הממוצע של ההצעות שנותרו;
  • ההצעה שתהיה זהה לממוצע או נמוכה ממנו במידה הקטנה ביותר ['קרובה אליו מלמטה'], היא ההצעה הזוכה.
באופן כזה מנטרלת העירייה את החסרונות שבהתקשרות עם הצעה שעלולה להיות גירעונית, מחד, ומשתתפי המכרז פטורים ולהגיש הצעות 'מפסידות', כדי לזכות בו. הצעה נמוכה מדי לא תוכל לזכות במכרז. רק הצעה 'ממוצעת' יש לה סיכוי לזכות בו. התוצאה תהיה שהעירייה תשלם קרוב לוודאי יותר מבעבר, והקבלן הזוכה יקבל  תמורה גבוהה יותר מבעבר. עם זאת, קושי אחר עדיין נותר: כיצד זוכים במכרז כזה? ברגיל ידע הקבלן כי ככל שיגדיל את ההנחה שיציע כן יגדלו סיכויי הזכייה שלו. לא כך במכרז הזה. במכרז הזה הקבלן צריך להעריך לא מהי ההצעה הכי נמוכה, ולרדת ממנה במעט, אלא מהו ממוצע ההצעות ולקלוע אליו, וזה לא קל.

כשלעצמי, אני סבור שזו שיטה שראוי לשקול את השימוש בה, ובכוונתי לעקוב אחרי המכרז הזה [עיריית ת"א-יפו מכרז פומבי 174/2012].

* פורסמה ב'יפעת מכרזים'.

הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
עורכי דין
  • מידע משפטי - מאמרים טיפים וחדשות
  • תנאי שימוש
  • הצהרת נגישות
  • יצירת קשר
  • אינסטגרם      אינסטגרם
    © כל הזכויות שמורות מערכת מידע משפטי - law-info
    אל ראש הדף