כניסת עו"ד    רישום עו"ד

אשף המשפט אשף המשפט
"כל הנושאים בלחיצה אחת"
המתן בבקשה

בן/בת ממשיך/ה במשק חקלאי – האם את/ה צריך/ה לפצות את אחיך?


עורכי דין - מידע משפטי: מגזר חקלאי - מגזר חקלאי - בת ממשיכה - בן ממשיך – מושבים - אגודה חקלאית - ירושת משק חקלאי -אגודה שיתופית- זכויות בר – רשות - בר רשות - פיצוי אחים


נושא הבת או בן ממשיך ופיצוי יתר הילדים היורשים מעלה סוגיות משפטיות מורכבות ומעניינות הדורשות התייחסות ספציפית לכל מקרה ומקרה...


שלח שאלתך לכותב המאמר
שלח שאלה בנושא לעורך דין
יש בתמונה חמישה עיגולים
בן/בת ממשיך/ה במשק חקלאי האם את/ה צריך/ה לפצות את אחיך?
מאת: עו"ד גבי מיכאלי

  1. 1.מתי בן/בת ממשיך/ה יקבל את הזכויות במשק
מינוי בן או בת ממשיכים מבטיח את העברת הזכויות במשק החקלאי (נחלה) של ההורים לאחר פטירת ההורה.
יש לציין שהמינוי צריך להיות על פי מסמכי וכללי מינהל מקרקעי ישראל.
העברת הזכויות נעשית במינהל מקרקעי ישראל כפוף לכך כי הבת או הבן הממשיך רשומים כדין בספרי מינהל מקרקעי ישראל או בספרי הסוכנות היהודית לארץ ישראל.
יש כמובן להוכיח את עובדת פטירת ההורים באמצעות תעודת פטירה ואין צורך בצו ירושה או צו קיום צוואה.
הזכויות בנחלה (משק חקלאי) הן זכויות של בר – רשות ואינן זכויות ברות הורשה.


  1. 2.מתי אם בכלל צריך לפצות את האחים
בדרך כלל אין כל הוראה בחוזים בין מינהל מקרקעי ישראל לבין האגודה (המושב) המחייבת את הבן הממשיך לפצות את האחים במקרה של קבלת זכויות כבן/בת ממשיכים.
נושא פיצוי האחים טרם קיבל ביטוי בבית המשפט העליון ולמרות שקיימים מספר פסקי דין בבתי המשפט לענייני משפחה, עדיין אין הלכה מחייבת. – בחלק מהמקרים פסקו שעל הבן הממשיך לפצות את אחיו והאחרים לא.
על פני הדברים וללא הוראה ספציפית נראה כי הבת או הבן הממשיך לא צריכים לפצות את האחים גם כאשר הם מקבלים לבד ובשלמות משק חקלאי (ללא תמורה מצידם) ששוויו מיליוני שקלים.


  1. 3.מתי בכל זאת צריך לפצות את האחים/אחיות
קיימים מספר מקרים בהם יהיה צורך לפצות את האחים חלקם ברורים מאוד וחלקם פחות וכולם תלויים מאוד במערכת החוזים ונסיבות של כל מקרה ומקרה.

  1. 3.1.חוזה משולש החלת סעיף 114 לחוק הירושה
בחוזים מסוימים בהם עדיין הסוכנות היא צד שלישי לחוזה בנוסף למינהל ולאגודה קיים סעיף הקובע כי כאשר שני בעלי המשק הולכים לעולמם ואין בן ממשיך יעברו הזכויות במשק על פי סעיף 114 לחוק הירושה.
סעיף 114 קובע מנגנון לבחירת אותה בת או בן שיקבלו את משק ההורים וכן מנגנון פיצוי יתר האחים.
האם הכוונה להחיל את מבחן סעיף 114 דהיינו הבת/הבן המתאימים ביותר – או האם הכוונה היא להחיל גם את מנגנון הפיצוי כאמור בסעיף.
נושא זה טרם הוכרע על ידי בתי המשפט ויתכן כי יהיו מקרים מסוימים בהם הבת או בן המתאימים יאלצו לפצות את אחיהם.

  1. 3.2.כאשר יש חוזה מפורש בין הילדים
יש מקרים בהם כל הילדים של בעלי המשק החקלאי מחליטים לפני או אחרי פטירת ההורים כי הם יתחלקו בזכויות במשק החקלאי, או כי ימכרו אותו ויתחלקו בתמורה.
במקרה של הסכם מפורש עליו חתומה גם הבת/הבן הממשיכים ובתנאי כי תנאי החוזה ברורים בנושא זה – אין ספק כי יהיה צורך לחלק את התמורה או לפצות את האחים.

  1. 3.3.ויתור על מינוי בן ממשיך
קיימים מקרים בהם מתוקף הסדר משפחתי או צורך למינוי בן ממשיך על מנת לבנות בית מגורים, מחליטה המשפחה כי המינוי יהיה פורמלי גרידא.
במקרה כזה קיים בדרך כל הסכם בעל פה או בכתב בו מוותרת הבת או הבן הממשיך על זכויותיהם מראש.
במקרה של ויתור מפורש על זכויות הבת/בן ממשיך יתחלק המשק בין כל הילדים באופן שווה.


  1. 3.4.הנחלה משק חקלאי קיימים נכסים שאינם "מחוברים"
יש לזכור ולהדגיש כי רק הנחלה וכל המחובר אליה אינם ברי הורשה.
כל רכוש אחר של ההורים המנוחים הוא בר הורשה ויתחלק לפי צו ירושה או צו קיום צוואה.
לדוגמא כאשר במשק חקלאי יש מכונות ו/או כלים חקלאיים (טרקטורים) ו/או במשק יש חברה העוסקת בפיתוח זנים של צמחים ו/או פרחים וכן כל הנכסים שהוזכרו לעיל ודומים להם הם ברי הורשה ולכן הבן/בת הממשיכים יאלצו לפצות את היורשים האחרים בגין רכוש זה.

  1. 4.סיכום
כמתואר לעיל על קצה המזלג נושא הבת או בן ממשיך ופיצוי יתר הילדים היורשים מעלה סוגיות משפטיות מורכבות ומעניינות הדורשות התייחסות ספציפית לכל מקרה ומקרה על ידי עורך דין מומחה בנושא. יש לזכור כי גם כאשר לכאורה קיים בן ממשיך לא תמיד הוא רשאי לקבל את המשק ולפעמים הוא חייב לפצות את אחיו בגין זכויותיו.
הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
עורכי דין
  • מידע משפטי - מאמרים טיפים וחדשות
  • תנאי שימוש
  • הצהרת נגישות
  • יצירת קשר
  • אינסטגרם      אינסטגרם
    © כל הזכויות שמורות מערכת מידע משפטי - law-info
    אל ראש הדף