כניסת עו"ד    רישום עו"ד

אשף המשפט אשף המשפט
"כל הנושאים בלחיצה אחת"
המתן בבקשה

עיזבון, שליחות ונאמנות במסגרת סכסוכי ירושה וחשיבותם במסגרת התנגדות לקיום צוואה – ניתוח מקרה לדוגמא


עורכי דין - מידע משפטי: דיני משפחה - דיני משפחה - ירושה - צוואה - התנגדות לקיום צוואה - עזבון - שליחות - נאמנות - חשבון בנק - מתנה - עשיית עושר שלא במשפט


במסגרת סכסוכי ירושה נדמה לנו לעיתים קרובות, ש-"המקרה אבוד" ולא ניתן "לנצח אותו"...


שלח שאלתך לכותב המאמר
שלח שאלה בנושא לעורך דין
יש בתמונה שמונה עיגולים
עיזבון, שליחות ונאמנות במסגרת סכסוכי ירושה  וחשיבותם במסגרת התנגדות לקיום צוואהניתוח מקרה לדוגמא
מאת: עו"ד ד"ר רן מובשוביץ

במסגרת סכסוכי ירושה נדמה לנו לעיתים קרובות, ש-"המקרה אבוד" ולא ניתן "לנצח אותו" מכיוון שהצד הגזלן הוא איש תחבולות מתוחכם, ערמומי ויודע כל, אשר התכונן מבעוד מועד לטענותיכם. למעשה, אימוץ אסטרטגיה של הפעלת מחשבה יצירתית בתוך התעמקות בחוקים ובפסיקה עשויה להביא לפתרונות בלתי צפויים, ולנצחון "הצדיק על הרשע".
מטרת המאמר להביא בפני הקורא דוגמא למקרה שכיח וכיצד ניתן לשפר את סיכויי הנצחון באמצעות  פתרון משפטי בלתי צפוי.

מקרה לדוגמא

דוד ערך צוואה במסגרתה ציווה את דירת המגורים שלו לבנו שמעון ואת הכספים שבחשבונות הבנק שלו לבתו כלנית. את העתק הצוואה מסר דוד לילדיו והשביע אותם לכבד אישה את רעהו ולא לריב לעולם.

4 שנים חלפו ממועד עריכת הצוואה, ודוד הלך לעולמו בביתו ובשיבה טובה. כאשר פנתה כלנית לבנק בכדי לברר מהו היקף הכספים שירשה בהתאם להוראות הצוואה, גילתה לתדהמתה, כי דוד העניק לשמעון יפוי כח לפעולה בחשבון הבנק, והלה משך ב-3 השנים האחרונות 90% מהסכומים המופקדים בחשבון. לפתע הבינה כלנית מהיכן מימן שמעון את דירתו החדשה, רכבו המודרני ונסיעות רבות לחו"ל.

שמעון מודיע לכלנית כי מכיון שהפך לשותף עם אביהם בחשבונו, היה מותר לו למשוך את הכספים והוא פעל כדין וברשות, וכי הכספים יועדו לו מלכתחילה, גם לאחר פטירת אביהם. עוד הוסיף כיי הוא קיבל את כל מה שלקח במתנה.

כלנית מגלה כי יפוי הכח לפעול בחשבון באמת חתום על ידי דוד, ויתרה מכך – דוד הורה לבנק במסמך נפרד, כי לאחר פטירתו יוכל שמעון לפעול בחשבונו ולמשוך ממנו כספים. סעיף זה נקרא גם "סעיף אריכות ימים".

כלנית הזועמת מבקשת לתבוע את שמעון אשר לשיטתה גזל את ירושתה ופונה לקבלת עצה משפטית.

פתרון לדוגמא
הנחות היסוד
  • א.עיזבון הינו הרכוש שנותר לאחר פטירת המצווה שכן רק במות אדם עובר עזבונו ליורשיו.
  • ב.לפיכך, הכספים שמשך שמעון בימי חייו של דוד מחשבון הבנק, אינם חלק מן העיזבון.
  • ג.טענותיה של כלנית אינן נוגעות לתקפותה של הצוואה, אלא לפעולות שביצע דוד כדי לסכל את ביצועה.
  • ד.במקרה שכזה, ניתן לתבוע את שמעון בתביעה אזרחית בעילות של הפרת חובת הנאמנות והשליחות.
  • ה.הטענות שיועלו במסגרת תביעה שכזו עוסקות במעמדו ובזכויותיו של שמעון בחשבון הבנק של דוד, והאם הכספים שמשך הימנו נלקחו כדין.
  1. 1.האם שמעון אכן שותף בחשבונו של אביו?
הפסיקה קובעת, כי מי שצורף לחשבון בנק במועד מאוחר לפתיחתו ואינו בן זוגו של בעל החשבון, אינו שותף בחשבון, על אף קיומם של מסמכי בנק המלמדים על שותפות זו. כדי להוכיח שותפות – מוטל על שמעון להוכיח קיומה בראיות אחרות, והנטל הוא עליו, למרות שהינו הנתבע.
  1. 2.אם שמעון שותף בחשבון, מהו היקף הכספים שמותר לו למשוך מן החשבון?
אף אם שמעון יוכיח באותות ובמופתים שאביו רצה להפוך אותו לשותף בחשבון הבנק שלו, הרי שכשותף מותר לו למשוך עד מחצית הכספים שבחשבון בהתאם להוראות החוק. כזכור, משך שמעון 90% מכספי החשבון ולפיכך מוטל עליו להוכיח כי דוד הרשה לו לבצע את משיכת היתר האדירה.
  1. 3.אם שמעון אינו שותף כיצד יש להתיייחס לקיומו של יפוי הכח ומה זכויותיו של שמעון על פי יפוי הכח?
יפוי הכח מעמיד את שמעון במעמד של שלוחו של דוד (שליח). השליח אינו רשאי לפעול בכספי דוד, אלא למען דוד. אסור לשליח לקחת כספים לעצמו ובוודאי שלא לרכוש לעצמו דירה, מכונית וכרטיסי טיסה להוואי. השליח צריך לפעול למען השולח בלבד. לכן, כל שקל שלקח שמעון לעצמו, הינו שקל שנגזל, אלא אם יוכיח שמעון כי אביו רצה לתת לו את הסכום הנמשך.
  1. 4.כיצד יש להתייחס לעובדה שדוד חתם על סעיף אריכות ימים, המאפשר לשמעון לפעול בחשבונו לאחר פטירתו?
בתי המשפט קבעו כי סעיף אריכות ימים נוצר על ידי הבנק בכדי למנוע ממנו סיבוכים הנולדים לאחר פטירתו של בעל החשבון. באמצעות הסעיף מבקש הבנק לקבל מבעל החשבון הוראה מפורשת המקנה זכות למאן דהוא למשוך כספים מהחשבון לאחר הפטירה. הוראה זו אינה מקנה בעלות בכספי החשבון הנמשכים ואין בקיומה כדי לבטל הוראת צוואה.
  1. 5.מה דינה של הטענה בדבר הענקת הכספים במתנה לדוד?
על פי החוק והפסיקה, מתנה היא הסכם חד צדדי שאין בצידו תמורה. הסכם שכזה מחייב הצעה וקיבול המתועדים בכתב. לפיכך, הטענה שדוד העניק מתנת כסף לשמעון, חייבת להיות מגובה בהסכם כתוב ביניהם המלמד על מתנה זו.

לסיכום

במקרה שהובא לדוגמא, התהפך נטל הראיה והוטל על שמעון. הוא זה שחייב להוכיח בראיות כי אביו נתן לו מתנת כסף בשווי 90% מהכספים המופקדים בבנק, כי רצה שיהיה שותף עמו בכספיו שבחשבון הבנק, כי לא ראה בו שלוח בלבד, אלא שותף לכספיו.

במקרה שדוד לא יעמוד בנטל ההוכחה, עשוי בית המשפט לקבוע בוודאות גבוהה, כי כל הכספים שנלקחו מחשבון הבנק של דוד נלקחו שלא כדין. התוצאה לפסק דין שכזה היא, כי שמעון יאלץ להחזיר הכספים לעיזבון המנוח דוד.

משהוחזר הגזל לעיזבון המנוח, ניתן לקיים את הצוואה ואת רצונו האחרון של דוד, ולהעביר הכספים ליורשת שנקב בצוואתו התקפה – כלנית.
כך הבאנו לפתרונו של סכסוך מתחום הירושה, מבלי להזקק להליך של התנגדות לקיום צוואה, שסיכוייו מלכתחילה אינם גבוהים.

כאשר מתגלע סכסוך בין יורשים מומלץ לבחון חלופות לטיפול "הסטנדרטי" באמצעות פנייה לייעוץ משפטי מקצועי. עורכי דין מנוסים ויצירתיים בתחום עשויים להציג פתרון לא שגרתי אשר יניב את התוצאה המבוקשת.

הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
עורכי דין
  • מידע משפטי - מאמרים טיפים וחדשות
  • תנאי שימוש
  • הצהרת נגישות
  • יצירת קשר
  • אינסטגרם      אינסטגרם
    © כל הזכויות שמורות מערכת מידע משפטי - law-info
    אל ראש הדף